سرویس سیاست مشرق - با تمدید قانون تحریم 10 ساله ایران (ISA) علیرغم تائید موضوع توسط شخص روحانی و مشاوران او و دستگاه وزارت خارجه، برخی از رسانه ها همچون بی بی سی در اینکه این تمدید نقض برجام بوده یا نه، تشکیک کرده اند؛ از طرفی وزیر خارجه ظریف در واکنش به این موضوع، اعلام کرده، این تحریمها اثر اجرایی بر دیگر کشورها ندارند!
اما در پاسخ به ادعای اول باید گفت، تمدید قانون تحریم 10 ساله ایران (از لحاظ حقوقی) ناقض بخشهای ذیل از برجام است:
ماده 8 ازمقدمه برجام. گروه ۱+۵ از تحمیل الزامات، مقرراتی و آئین نامهای تبعیض آمیز، به جایگزینی تحریمها و اقدامات محدودیت سازی که مشمول این برجام میشوند، خودداری خواهند ورزید.
ماده 26 برجام. دولت ایالات متحده، در چارچوب اختیارات قانونی رئیس جمهور و کنگره، از اعمال تحریمهای جدید مرتبط با هستهای خودداری خواهد کرد.
ماده ۲۹. اتحادیه اروپایی و دولتهای عضو و همچنین ایالات متحده، منطبق با قوانین خود، از هرگونه سیاست با هدف خاص تاثیرگذاری خصمانه و مستقیم بر عادی سازی تجارت و روابط اقتصادی با ایران، در تعارض با تعهداتشان مبنی بر عدم اخلال در اجرای موفقیتآمیز این برجام خودداری خواهند کرد.
در پیوست سند برجام یکی از کارهای مهمی که دولت آمریکا موظف به اجرای آن است و طبق این سند عدم اجرای آن نقض توافق حساب می شود برداشته شدن و حذف قانون داماتو توسط دولت آمریکا به صراحت قید شده است.
اما پاسخ ادعای آقای ظریف:
ظریف در واکنش به تمدید 10 ساله تحریم های امریکا، گفته: «این تحریمها اثر اجرایی ندارد!» البته تبصره زده که بر هند و چین و ژاپن! اثر اجرایی ندارد!
اولا، اگر تحریم های امریکا، اثر اجرایی ندارد، پس این همه مذاکره و امتیازدهی و تعلیق هسته ای چرا انجام شد؟! مگر هدف اصلی مذاکرات، لغو تحریمها نبود؟!
ثانیا، تحریمهای مذکور «اثر اجرایی ندارد» تعبیر دیگری است از اینکه «کاغذپاره» هستند! مگر سالها کاغذپاره خواندن تحریمها توسط احمدی نژاد را مسخره نمی کردید؟!
ثالثا، ما با هند و چین و ژاپن قبل از برجام، هم رابطه اقتصادی نداشتیم. اما دقیقا همین رابطه توسط غربگراهای داخلی با برچسب «نگاه به شرق» محکوم میشد. پس آقای قهرمان دیپلماسی چه تغییری در سیاست خارجی ایران داده اند؟!
رابعا، برخلاف گفته های ظریف، تحریمهای مذکور، هم اثر اجرایی دارد و هم اثر روانی. مراودههاي بانكي و روابط تجاري ایران پس از برجام، همچنان مثل دوران پیشابرجام باقی مانده، که با تصویب قاطع و بی مخالف چنین قوانینی، هراس شرکت های مختلف از مراوده تجاری با ایران بیشتر هم میشود. در ضمن پیام مهم این تمدید، پایان عصر اوباما و سرسپردگی کامل همه ارکان قدرت در امریکا به ترامپ است.
خامسا اینکه ظریف خود درست یک روز پس از تمدید 10 ساله تحریمهای امریکا، برای مذاکره به هند رفته! معنایی جز این ندارد که چهارسال دیپلماسی التماس و لبخند به غرب و برجام آن، چنان بی ثمر و بی فایده بوده که دولتمردان بنفش دست به دامن هند و افغانستان شده اند.
بنابراین باید گفت تمدید تحریمهای 10 ساله ایران، کاغذپاره نیست؛ برجام کاغذپاره است.
**محمد عبدالهی